Zlých duchov vyháňali Lucie cesnakom a husím krídlom

13.12.2006 Celý región

K magickým dňom predvianočného obdobia, ktoré sprevádzali v minulosti bohaté zvyky, tradície a obyčaje, patrí i sviatok svätej Lucie pripadajúci na 13. decem...
K magickým dňom predvianočného obdobia, ktoré sprevádzali v minulosti bohaté zvyky, tradície a obyčaje, patrí i sviatok svätej Lucie pripadajúci na 13. decembra.

Obľúbený bol najmä u dedinskej mládeže, ktorá ho vítala hrou na bosorky a navštevovaním chalúp, kde Lucie robili rôzne tajuplné úkony. Dievčatá sa večer na svätú Luciu zahalili do bielych plachiet, zamúčili si tváre a v rukách s husími krídlami a vencami cesnaku vstupovali do gazdovských domov. Medzi sebou sa nerozprávali, iba cmukali, mrmlali, vrčali a mávaním rúk dôrazne vyháňali z chalupy choroby, zlo a tajomných duchov. Tí sa najradšej ukrývali v kútoch, pod stolom a posteľami, odkiaľ ich Lucie vymetali husím krídlom. Aby sa duchovia nevrátili, urobili Lucie na dverách cesnakom kríž v podobe písmena X, podobne natreli aj prahy a kľučky dverí. Tam, kde boli v chalupe deti, zaujímali sa Lucie, ktoré sú poslušné a naopak, ktorým treba krídlom pohroziť. Dobrým deťom dala Lucia sušené ovocie alebo oriešok z košíka. Naprázdno neobišli ani Lucie. Štedrý gazda či gazdiná sa im za vyhnanie duchov poďakovali a pridali drobný peniaz. Pre dievčatá to bola vítaná príležitosť ako prísť k niekoľkým korunám na stužky, či inú parádu. Nečudo, že v bohatých chalupách sa za večer vystriedalo aj niekoľko skupín Lucií a izba ešte dlho voňala cesnakom.
(TASR)
 

Vyberte región